Vaša rezolucija ekrana nije dovoljno velika da se prikaže ovaj sajt.

Izrada Foto knjiga (Photobook)

  • Izrada Foto knjiga (Photobook)

    • Trista.rs   27.10.2019.


Nakon što ste se vratili sa još jednog magičnog bega od svakodnevice, kako ćete pregledati sva sećanja, suvenire i fotografije? Napravite prilagođenu foto knjigu – foto album uz pomoć sajta trista.rs fotolab i zauvek ovekovečite svoja putovanja.

U današnjem digitalnom dobu, ljudi konstantno slikaju, a još su skloniji tome kada su na odmoru. Međutim, najčešće te dragocene fotografije završe u vašem računaru, telefonu, Instagramu ili na Facebook-u, netaknute nakon prebacivanja.

Umesto što ćete dozvoliti da Vaša živopisna sećanja odu u zaborav, iskoristite ostatke svog raspoloženja sa odmora da napravite digitalnu foto knjigu, koja će prezentovati najlepše trenutke Vašeg putovanja, tako da svi mogu da ih vide. Srećom po vas, slika vredi više od hiljadu reči, te Vaše fotografije već imaju ugrađenu priču.

Najbolje foto knjige pričaju nezaboravnu priču, no, na Vama je da ih napravite. Bez obzira na to da li ste bili u letnjikovcu ili ste proputovali hiljade kilometara po inostranstvu, evo nekoliko saveta kako da napravite vizuelno najprivlačniji i jedinstven sadržaj.

Samo najbolje :)

Dobro pripovedanje zahteva dobar materijal. Prvi ključni korak u pravljenju foto knjige jeste odabir fotografija. Šta raditi sa pet fotografija istog prizora? Preduzmite drastične mere, budući da je upravo kvalitetno uređivanje ono što pravi razliku između zanimljive i loše foto knjige.

Najpre, smanjite broj slika sa pet na tri.

Nakon toga, ako i dalje ne možete da odlučite koju da izaberete, napravite pauzu i posle se vratite bistrog uma. Ovaj proces ume da bude naporan, no, što više slika budete procenjivali, vremenom ćete izoštriti svoje kuratorske veštine, pa ćete sledeći skup fotografija procenjivati iskusnijim okom.

Dok prolazite kroz svoje fotografije, imajte na umu da snažna priča zahteva odgovarajuću dozu raznolikosti. Kombinacija krupnih kadrova, slika srednje veličine i fotografija okoline čini optimalnu mešavinu.

Takođe, razmislite o opcijama za organizaciju svoje foto knjige: da li bi pejzaž ili portret najviše odgovarali na datoj stranici? U dobro napisanog priči, pripovedač opisuje scenu (fotografije okoline), razvija zaplet (fotografije srednje veličine) i ne izostavlja jedinstvene detalje (krupni kadrovi).

Isto važi i za Vašu prilagođenu foto knjigu. Kada dokumentujete jedno putovanje, poređajte fotografije hronološki, kako biste dobili lako razumljiv narativ.

Kao na slici

Sada kada imate materijal za svoju priču, vreme je da doradite finese koje će Vaše slike pretvoriti u trenutke od kojih zastaje dah i koji će učiniti da se osećate kao da ste još uvek tamo. Kada pogledate krajeve fotografije, da li Vam se čini da nije sve kako treba? Ako je tako, upotrebite alat za kropovanje slika u svom omiljenom foto editoru. Promena veličine i oblika ivice fotografije takođe može da Vam posluži za pretvaranje pejzaža u portret i obrnuto. Drugi način da unapredite svoje fotografije jeste podešavanje boja. Osim ukoliko ste nedavno kalibrirali monitor, neke od boja na fotografiji mogu biti izgubljene u prevodu.

Ovo je jako bitno: da se ne biste ponovo gnjavili sa kalibracijom, jednostavno posvetlite svoje fotografije, da biste izbegli zatamnjenje do kojeg često dolazi prilikom štampanja.

Stranicu po stranicu

Teži deo je gotov! Sada je vreme da ispričate svoju priču popunjavanjem foto knjige svojim prelepim slikama. Odlučite na koji način želite da ispričate svoju priču na svakoj stranici foto knjige, a onda se zabavite praveći je. Promenite izgled stranice grupisanjem pojedinih slika, a one moćnije ostavite same.

Prilikom grupisanja slika, obratite pažnju na detalje, poput boja i predmeta. Konkretno, boje koje se slažu daju umirujući, harmoničan efekat, dok suprotne boje pružaju veću dinamiku. Šta se najbolje uklapa u Vašu priču?

Zapamtite da gledalac vidi i levu i desnu stranicu u isto vreme, te razmislite kako želite da se one uklope, odnosno, kakav tok želite da imaju. Takođe možete oblikovati priču svoje foto knjige dodavanjem teksta.

Dodavanjem lokacija, natpisa, opisa ili kratkih sećanja, Vaše reči daju kontekst i začinjuju svaku stranicu. Za estetsku uglađenost, koristite isti font u celoj knjizi.

Sve na jednom mestu

Dobro mesto za početak svake avanture sa foto knjigom svakako je veb-sajt Trista.rs. Izrada foto knjiga na našem sajtu je maksimalno pojednostavljena. Pretražite i naš Instagram profil @trista_rs, kako biste pronašli inspiraciju za svoju foto knjigu.
 

Ostavite komentar

Samo ulogovani korisnici mogu ostavljati komentare. Molimo Vas da se ulogujete.

Prvi put na Trista.rs?

Mi se bavimo pretvaranjem Instagram i drugih fotografija u vrhunske foto proizvode.
I zaista uživamo u tome.


» pogledajte sve proizvode

Volimo da se družimo :)

Često objavljujemo popuste i nagradne igre koje sigurno ne biste želeli da propustite.
Zato nas zapratite:


Instagram
Facebook
Twitter

Aktuelni popusti

Na našem sajtu svake nedelje imamo određene proizvode na popustu.

» proizvodi na popustu

Statistika

Do sada smo napravili preko 28.980 magneta za frižider, uramili smo preko 75.900 instagram fotografija, potrošili smo preko 25.550 metara canvas platna, izradili smo preko 550.000 fotografija.
I nastavljamo dalje :-)


» pogledajte utiske kupaca